Storsvängen är en så unik gata i Helsingfors – kanske i hela Finland – att den förtjänar att omnämnas som park. Det är den enda trädgårdsgatan i Helsingfors som kantas av prydnadsäppelträd, totalt 130 stycken. Cirka hälften av dem har vita blommor och hälften blommor med olika röda nyanser. Gatan är definitivt värd ett besök när träden blommar i början av juni. Vi kan tacka Bengt Schalin, stadsträdgårdsmästare 1946–1957, för det stora antalet prydnadsäppelträd. De hörde till hans favoriter och han beställde dem också från andra delar av Europa, ofta endast försedda med sifferkod.

Tyvärr finns det inte planer eller förteckningar över Schalins alla planteringar, så dagens forskare har haft ett digert arbete att fastställa trädvarieteterna. År 2007 lät byggnadskontoret göra en utredning om prydnadsäppelträdsorter i Helsingfors grönområden.

Enligt olika källor innefattar apelsläktet Malus 30–35 arter samt ett flerfaldigt antal korsningar och sorter. De mest kända arterna är naturligtvis de som producerar frukter, vilka också var de första som infördes i Finland.

Den körsbärslika ’Aamurusko’ med halvdubbla blommor är kanske den vackraste prydnadsäppelträdssorten som tagits till förökning från Storsvängen. Satu Tegel
Blommande prydnadsäppelträd längs trädgårdsgatan Storsvängen. Satu Tegel

Prydnadsäppelträd dök först upp i adelns herrgårdar och så småningom i privata trädgårdar och i parker. I Finland utfördes den första undersökningen om prydnadsäppelträd på 1960-talet. Prydnadsäppelträden är här mer vintertåliga än till exempel de känsliga japanska körsbärsträden, och har därför blivit allt mer populära i Helsingfors parker och privata trädgårdar. Träden har också färggranna frukter och vacker höstfärg.

Prydnadsäppelträdens frukter är vanligen för sura att äta. Invånarna kring Storsvängen irriteras av frukterna eftersom de klottar ner gatorna när de krossas under passerande bilar. Tjusningen med prydnadsäppelträden är naturligtvis den underbara blomningen. Färgprakten sträcker sig från vit till lätt ljusröd och från anilin till kraftig burgundy. Blomningen är vanligen mycket riklig.

Prydnadsäppelträd växer till cirka 4–6 meters höjd och är redan gamla vid 40 till 50 års ålder. Kända sorter, som man också får i plantaffärer, är Malus x adstringens ’Makamik’, som har mörkröda blommor med vit mitt, och Malus x adstringens ’Hopa’, en ljusröd sort. Inom KESKAS-projektet togs bland annat sorterna ’Aamurusko’, ’Linnanmäki’, ’Kadetti’ och ’Rixi’ till förökning.

Om du vill imponera på din flick- eller pojkvän lönar det sig att ta henne eller honom på en vårpromenad till Storsvängen!