Klenodparken i Ärvings gör verkligen skäl för namnet; den är unik bland parkerna i Helsingfors. Kommer man från Mellungsbacka metrostation och går längs Skattsökarbron över Västerkullavägen ligger parken till vänster, mellan Skattsökarvägen och Skattsökargränden. Parken kantas av våningshus från 1980-talet. Längst ner i den dallika parken slingrar sig Mellungsbybäcken, och det är den som gör parken till något extra. Bäcken och en förtjusande liten fors sprider ett behagligt porlande ljud i omgivningen.

År 1993 rustades parken upp och från att ha bestått av naturskog blev den nu mer parklik. Samtidigt försågs den bl.a. med ett nätverk av stigar samt fem träbroar över bäcken. Den ursprungliga gamla granskogen led emellertid av byggandet i omgivningen och hela parken förföll rätt snart och gav ett dystert och dunkelt intryck.

Fem träbroar går över bäcken i Klenodparken Matti Liski
Strutbräken Marja Väänänen
På hösten doftar katsurans genomskinliga gula blad som spunnet socker eller pepparkakor Elina Nummi
Amerikanskt älggräs Hemmo Rättyä
Spirstånds Hemmo Rättyä
Skråp i Klenodparken Hemmo Rättyä

Med stöd av EU:s Urban II-program kunde man på 2000-talet fatta beslut om att göra parken till en pärla i området, en vacker park med rik flora. Det centrala målet i programmet var att – genom att involvera invånarna – förstärka områdets attraktivitet och förbättra närmiljön. Och det har man lyckats med i Klenodparken; parken är östra Helsingfors egen sevärdhet. Investeringen på 600 000 euro har inte gått förlorad.

När växtbeståndet planerades ville man respektera Bengt Schalins anda. Han var stadsträdgårdsmästare 1946–57 och en sann växtälskare som gärna experimenterade. Han lyfte fram växternas färgvärld med hjälp av blomningar, höstfärger och bladens olika nyanser. De flesta växtrariteter i Helsingfors parker härstammar från Schalins tid.

Halvvägs in i parken finns en trevlig avsats där man kan stanna upp, och därifrån går en stentrappa till en dalsänka där bäcken breder ut sig till en damm. De blommande perennmattorna i den branta sluttningen stöds av en bred stenmur som också kan användas som sittplats. Belysning och möbler har förnyats, och en del växter framhävs med riktad belysning. Från broarna kan besökaren låta sig fascineras av vattnets rörelser. Mellungsbybäckens stränder är stenlagda eller förstärkta med växter. Det är lätt att nå vattnet för att till exempel leka med båtar. Vattennivån i bäckdammen kan regleras med hjälp av en grunddamm.

Parken är indelad i sektioner med olika slags växter; prydnadsväxter, exotiska löv- och barrträd samt fleråriga perenner och ormbunkar. Parken blommar från vår till höst och i synnerhet på hösten kan besökaren njuta av de prunkande höstfärgerna. Vintertid fryser delar av bäcken till och ger parken ett nästan lyriskt skimmer.

Den skadliga främmande arten jättebalsamin hotar att sprida sig till parken, men som tur är har invånare och parkfaddrar rensat bort den på talkon.

Klenodparken kan ståta med klöverlönn, ussurigran, katsura och parkaralia. Vet du hur korkträd, vippvallmo eller amerikansk bok ser ut? I parken kan du njuta av sammanlagt 113 olika växtarter, över 6 000 växter inklusive blomlökar. År 2008 fick Klenodparken utmärkelsen Årets miljökonstruktion, som beviljas av Trädgårdsförbundet rf, Byggproduktindustrin RTT och Betongcentralen.