Suoraan sisältöön

Modernin Ruoholahden puistot

Ruoholahden­puisto

Puisto on luonteeltaan moderni, korkeatasoisesti rakennettu kaupunkipuisto. Materiaalien vaihtumiskohdat on rajattu selkeästi. Kasvillisuus on nostettu jalankulun tasolta reunakivillä ja tukimuureilla. Kanavan keskiosa on tapahtumatilaa, johon kuuluu kaareva portaikko puistossa, kaksi jalankulkusiltaa ja etelärannalle ajateltu laituritaso.

Puisto on pohjoisrannan toiminnallisin osa. Suunnittelussa on otettu huomioon ala-asteen liikuntatarpeet ja päiväkotien pihatilat. Puisto on jäsennelty siten, että pieni pelikenttä on Santakadun puoleisessa osassa ja leikkipaikka on kanavaa reunustavan puiston puolella. Puiston kautta johdettu kävely- ja polkupyörätie sivuaa leikkipaikkaa.

Puistokäytävän ja kanavan välinen osa on oleskelutila, johon on suunniteltu eri vuodenaikoina kukkivien kasvien ja pensaiden perennatarha. Kanavanvarren kävelytie laajenee kukkatarhan kohdalla tasanteeksi, joka liittyy rantamuurin ulkotilojen yleissuunnitelman mukaisesti suunniteltuun kaarevaan portaikkoon.

Pieni pelikenttä on puoli metriä ympäröiviä jalankulkuteitä alempana. Kenttää reunustaa betonitukimuuri, joka toimii myös istuintasona. Kentän pinta on liikuntapaikoille soveltuvaa massapinnoitetta. Kenttää ympäröi puu- ja pensasistutus.

Leikkipaikkaa käyttää kaksi asuinkortteleihin sijoitettua päiväkotia, joiden pihaa ei ole voitu sijoittaa muualle kaupunkirakenteessa. Pieni leikkipaikka on tehokkaassa käytössä. Leikkivälineitä on vähän. Vapaa tila, kaksi isoa hiekka-allasta ja niihin rakennetut matalat leikkimäet liukuineen suovat leikkimahdollisuuksia, joita rikastaa vesipumppu ja vesikouru.

Leikkipaikka on aidattu. Leikkipaikan eteläsivulla on pergola, joka on osalta pituutta katettu päiväkodin sadesuojaksi. Pergolan julkisivua rytmittävät köynnöksin istutettavat säleiköt ja kaideritilä. Kanavan rantapuistossa kasvaa jalavia ja pelikentän ympärillä koristeomenapuita. Santakadun puolella kasvaa vaahteroita.

Vanha lasten loru “A, B, C kissa kävelee tikapuita pitkin taivaaseen” on antanut aiheen ja nimen veistokselle, jossa harmaa ponteva kissa kiipeää tikapuita pitkin suureen punaiseen A-kirjaimeen. Koulu, jonka pihalla veistos on, antaa taide- ja taitopainotteista opetusta 7–12-vuotiaille lapsille. Veistos on kuvanveistäjä Pekka Nevalaisen s. 1951, käsialaa.

Ruoholahdenpuisto

Pinta-ala 5 000 m2

Suunnittelija Maisemasuunnittelu Iisakkila & Byman Oy, 1992

Ruoholahdenpuisto

Pinta-ala 5 000 m2

Suunnittelija Maisemasuunnittelu Iisakkila & Byman Oy, 1992