Suoraan sisältöön

La vie en rose Meilahdessa

Meilahden arboretum

Entisillä Meilahden kartanon peltomailla Johannesbergintien ja Meilahdentien välissä, kolmen kallion välisessä laaksossa, sijaitsee erityisen runsaslajinen Meilahden puistoarboretum. Täällä runsaan kolmen hehtaarin kokoisessa rauhallisessa ja rehevässä puistossa esitellään rakennetun ympäristön puita ja pensaita.

Puu- ja pensaslajeja on yli 140 ja pensasruusuja satakunta. Arboretum on perustettu puisto-osaston toimesta vuonna 1967 tutustumis- ja havaintopuistoksi kaikille kasveista kiinnostuneille. Tunnistamisen helpottamiseksi puissa ja pensasryhmissä on nimikyltit. Meilahden puistoarboretum on yksi Helsingin kolmesta arboretumista, muut sijaitsevat Niskalassa ja Viikissä.

Sana arboretum tulee latinan kielen puuta tarkoittavasta sanasta arbor. Kirjallisuudessa sana on esiintynyt ensimmäisen kerran vuonna 1838. Arboretumilla tarkoitettiin sitä puutarhan osaa, jossa esiteltiin ja kasvatettiin eksoottisia puita. Nykyisin arboretumilla tarkoitetaan puistomaisesti tai puistometsänä hoidettua aluetta, johon on istutettu paljon erilaisia puita ja pensaita. Suomenkielinen nimi on puulajipuisto.

Arboretumeita tarvitaan tutkimuksen ja opetuksen sekä kasvinjalostuksen tarpeisiin. Suurelle yleisölle ne ovat mielenkiintoisia vierailukohteita juuri kasvirunsauden vuoksi, olo on kuin ulkomailla!

Meilahden puistoarboretum kartta

Ihmisen tekemää kaupunkiluontoa

Meilahden arboretumin ”dynaaminen perennaistutus” on kokeiluistutus vuodelta 2012. Se edustaa uudenlaista, kestävämpää ja luonnonmukaisempaa perennojen eli monivuotisten ruohovartisten kukkakasvien käyttöä. Istutusten malli etsitään luonnosta, jossa kasvustot koostuvat useista, kerroksittain ja lomittain kasvavista kasvilajien sekoituksista.

Dynaamisen istutusalueen hoito poikkeaa tavanomaisesta ja on lähinnä ohjailevaa. Istutuksen on tarkoitus näyttää kukkivalta niityltä, jossa kasvit punoutuvat yhteen muodostaen vaihtelevia ja mielenkiintoisia yhdistelmiä. Siementaimia ei poisteta eikä ryhmää kastella. Kasvilajit saavat siirtyä istutusalueella paikasta toiseen. Luonto ohjailee istutusta vuosien myötä. Istutuksen ulkonäkö vaihtelee vuosittain myös sääolojen ja sademäärien johdosta.

Istutussuunnitelma

Perennaryhmä istutettiin syksyllä 2012 vanhojen, varjostavien mongolianvaahteroiden alle. Maan pintaan levitettiin kierrätyspaperista ja juuttiverkosta valmistettu rikkaruohonestomatto. Sen päälle siroteltiin 20 cm:n kerros perennamultaa.

Perennaryhmä koostuu 13 varjossa viihtyvästä kasvilajista. Niistä suunniteltiin kolme erilaista lajisekoitusta, joiden sommitelma esitett iin ohjeellisena tyyppiruutuna. Kussakin tyyppiruudussa oli 4–7 eri lajia. Istutusalue jaettiin 1,5 x 1,5 m:n kokoisiin ruudukoihin, joihin taimet istutett iin tyyppiruudukoiden mukaisesti.

Luonto hoitaa ja kiittää!

Kokeiluistutuksen kehittymistä on seurattu vuosittain. Ensimmäisten vuosien jälkeen istutus ei ole tarvinnut juuri minkäänlaista hoitoa. Se on kehittynyt itsestään samaan tapaan kuin luontaiset lehdot. Helsingin kaupunki on sitoutunut pitämään huolta luonnon monimuotoisuudesta. Siksi dynaamisia perennaistutuksia tullaan lisäämään viheralueillemme.

 

Tietoa ruusutarhasta Meilahden Rosarium 

Meilahden arboretum

Pinta-ala reilut 3 ha

Suunnittelu puisto-osaston suunnittelutoimisto, 1967

Peruskorjaus Puisto- ja pihasuunnittelu Hanna Hentinen, 2006–2007

Palvelut Tamminiementien kahvila, ravintola Villa Angelica, Urho Kekkosen museo, kahvila Adjutant

Meilahden arboretum

Pinta-ala reilut 3 ha

Suunnittelu puisto-osaston suunnittelutoimisto, 1967

Peruskorjaus Puisto- ja pihasuunnittelu Hanna Hentinen, 2006–2007

Palvelut Tamminiementien kahvila, ravintola Villa Angelica, Urho Kekkosen museo, kahvila Adjutant