Meilahden arboretumin erikoisuus on pensasruusulajikkeiden kokoelma, rosarium. Meilahden ensimmäinen ruusukokoelma perustettiin vuonna 1991. Ruusukokoelma, osa puiston kalusteista sekä sisäänkäynnit, pohjoisportti ja eteläportti, peruskorjattiin vuosina 2006–2007.

Peruskorjauksen yhteydessä suuri osa lajikkeista vaihdettiin. Kaikki ruusut ovat ns. pensasruusuja, ryhmäruusuja ei ole lainkaan. Uusittua aluetta koristaa myös perennaryhmä ja pergola köynnöstäville ruusuille ja kärhöille. Ruusulajikkeet on valittu yhteistyössä Suomen Ruususeuran kanssa. Nimikylteissä mainitaan lajikenimen lisäksi myös lajikkeen syntyvuosi, jos se on tiedossa.

Ruusualueella esitellään erityisesti eurooppalaisia historiallisia ruusuja ja kestäviä suomalaisia ruusuja. Lajikkeet on istutettu niiden historiallisen tai kasvitieteellisen taustan mukaisiin ryhmiin. Kokoelmassa on paljon ns. löytöruusuja, eli eri puolilta Suomea löytyneitä vanhoja, tunnistamattomia ruusuja sekä tuttuja perinneruusuja, kuten valamonruusu ja mustialanruusu. Eurooppalaisia historiallisia ruusuja ovat mm. tuoksuvakukkaiset ranskanruusut, damaskonruusut, kartanoruusut ja sammalruusut.

Suomen Ruususeuran Helsingin paikallisryhmä on jo vuosia ollut mukana hoitamassa Meilahden ruusukokoelmaa. Ruususeura on perustettu vuonna 1989 yhdyssiteeksi ruusujen harrastajien, tutkijoiden ja viljelijöiden välille. Seura edistää vanhojen, kestävien ruusujen kasvattamista, ruusujen kokeilua ja käyttöä sekä perehdyttää ruusujen historiaan.

Veisitkö ystäväsi ruusuntuoksuiselle piknikille? Paras aika mennä nauttimaan ruusujen tuoksuista ja ihastuttavasta kukinnasta on tavallisesti kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.

’Toukoniitty’, blandaruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Thérèse Bugnet’, teresanruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Schalin 4’, löytöruusu, Meilahden arboretum Satu Tegel
’Ritausma’, tarhakurtturuusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Pikkala’, löytöruusu, Meilahden arboretum Satu Tegel
’Lumo’, puistoruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Linnanmäki’, tarhapimpinellaruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Henri Martin’, sammalruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen
’Belle de Crécy’, Gallica-ryhmä, Meilahden arboretum Elina Nummi
’Aurora’, harisoninruusu, Meilahden arboretum Riitta Partanen

Meilahden ruusutarhan opastaulu (pdf)

Meilahden ruusutarhan lajikeluettelo (pdf)