Kilpailun avulla erikoinen puisto

Maaherranpuisto. Viikintien, Pihlajamäentien, Viikinkaaren ja Pasteurinkadun välissä sijaitseva puisto on muotokieleltään aivan omaa luokkaansa. Helsingin kaupunki, Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin yliopisto järjestivät yhteistyössä Suomen Maisema-arkkitehtiliiton kanssa puistosta suunnittelukilpailun vuonna 2002. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna, ja sen voitti maisema-arkkitehti Soile Heikkinen ehdotuksellaan Galleriat.

Puisto oli haasteellinen suunniteltava: osa alueesta oli ravintolana toimivan Viikin kartanon pihapiiriä ja osa joutomaan oloista peltoa, vanhaa tienpohjaa ja ratapengertä. Vilkkaat liikenneväylät rajaavat puistoa ja Viikin tärkein kauppakeskittymä Prisma on ihan sen vieressä. Puisto on ajateltu opiskelijoiden, asukkaiden ja yliopiston työntekijöiden virkistäytymispaikaksi ja se on myös tärkeä läpikulkureitti. Puisto palvelee myös yliopiston opetusta.

Historiallisesti arvokas, jo 1500-luvulla perustettu Viikin Latokartanon tila liittyy nyt kiinnostavalla tavalla moderniin tiedepuistomaailmaan. Pihapiiriä idässä ja pohjoisessa rajaavaa vanhaa kiviaitaa on jatkettu koko Pihlajanmäentien vastaiselle reunalle. Aidan avulla puisto erottuu omaksi kokonaisuudekseen muuttuneessa ympäristössä.

Kasvigallerioita ja kartanon pihapiiriä

Puisto on jaettu kahteen osaan: Viikin Latokartanon ympäristöön ja eteläiseen, moderniin puiston osaan. Niiden saumakohdassa kulkee kevyen liikenteen väylä puiston läpi. Väylän varrella on pieniä aukioita, joille voi pysähtyä oleskelemaan ja istuskelemaan. Aukioilla voidaan myös järjestää erilaisia tapahtumia. Kauempaa katsottuna puisto on suurpiirteinen ja selkeä, puiston sisään mentäessä avautuu sen rikas sisäinen maailma.

Maaherranpuiston ruusugalleriassa sijaitsee yliopiston ruusutarhan kokoelmat, yhteensä 32 ruusulajia Elina Nummi
Haapagallerian suojissa voi tutustua koristeheiniin Elina Nummi<

Puiston eteläistä osaa hallitsevat näyttävät, puiden reunustamat ”galleriat”. Viuhkamaisesti sijaitsevat galleriat avaavat puistosta näkymiä etelään, Viikin avoimeen maisemaan. Gallerioiden viherseinämät muistuttavat puukujanteista, jotka ovat perinteisesti kuuluneet kartanoihin.

Kolme galleriaa muodostavat huonemaisia näyttelytiloja, joiden sisällä on yliopiston näytepuutarhoja. Leikattu kuusiaita rajaa Ruusugalleriaa, jossa sijaitsee yliopiston ruusutarhan kokoelmat, yhteensä 32 ruusulajia. Korkeat pylväshaavat reunustavat Haapagalleriaa, jonka suojissa voi tutustua perennoihin ja koristeheiniin. Vaahterakujanteiden rajaamaa Vaahteragalleriaa koristaa yhdeksän eri pensaslajia. Pensasryhmien läpi kuljetaan puusta rakennettua käytävää pitkin. Siellä näkee, miltä näyttävät purppura- ja kultaheisiangervo, mustilanhortensia, puna-aronia, kirsikkasorvarinpensas, huntukuusama, japaninatsalea, rusovuohenkuusama ja verikanukka.

Gallerioissa kasvit on ryhmitelty saarekkeisiin siten, että kussakin saarekkeessa on yksi kasvilaji tai lajike. Kasvilajit on valittu yliopiston kanssa yhteistyössä siten, että ne muodostavat opetuksen kannalta mielenkiintoisia näytetarhoja. Ne toimivat näytetarhoina myös suurelle yleisölle täydentäen lähellä sijaitsevan Gardenian pihapiirin näytepuutarhoja.

Gallerioiden väleissä on nurmialueita, joilla voi rauhassa oleskella tai istahtaa penkeille. Nurmialueita värittää keväisin sipulikukkaistutusten muodostama viivasto. Puiston poikittainen pääraitti on valaistu pylväsvalaisimin. Kun gallerioiden elävät seinät ovat kasvaneet täyteen mittaansa, ne on tarkoitus valaista sisältäpäin. Siten ne näkyvät maisemassa kutsuvina, valoa tihkuvina tiloina.

Gallerioissa kasvit on ryhmitelty saarekkeisiin siten, että kussakin saarekkeessa on yksi kasvilaji tai lajike Satu Tegel
Korkeat pylväshaavat reunustavat Haapagalleriaa, jonka suojissa voi tutustua perennoihin ja koristeheiniin Elina Nummi
Vaahteragallerian hortensioita Maaherranpuistossa Elina Nummi
Vaahteragalleriaa koristaa yhdeksän eri pensaslajia Vladimir Pohtokari

Latokartanon historiallinen pihapiiri odottaa vielä toteuttamista. Sitä on suunnitelmassa käsitelty varovaisesti. Pihapiirin rakennetta selkeytetään, alkuperäisiä kasvisommitelmia palautetaan ja huonokuntoiset puut korvataan uusilla. Päärakennus sekä vanha asuinrakennus saavat vierustalleen vanhoista perennalajeista sommitellut kukkaryhmät. Menneestä muistuttavat myös uudet hedelmäpuutarhat, jotka istutetaan päärakennuksen itä- ja länsipuolille. Päärakennuksen kaakkoiskulmassa seisoo upea vanha tammi, jonka katveeseen sijoitetaan ravintolan kesäterassi.

Puiston avajaisia asukkaille vietettiin Vihervuoden 2008 vihervuoden päätteeksi poikkeuksellisesti, marraskuun 14. päivänä klo 16.15. Valon voimat -tapahtumien taiteilija Teemu Nurmelin toteutti valoteoksen KASVU puistoon viikon ajaksi ja avajaisissa oli tulitaiteilijoiden esitys. Puiston suunnittelija Soile Heikkinen esitteli puistoa yleisölle.

Historiallisesti arvokas, jo 1500-luvulla perustettu Viikin Latokartanon pihapiiri on osa Maaherranpuistoa Vladimir Pohtokari