Suoraan sisältöön

Puistoja Helsingin syntysijoilla Vanhassakaupungissa

Verkatehtaan­puisto

Verkatehtaan puiston alue on Vanhankaupungin perinteistä teollisuusympäristöä: se koostuu koskimaisemasta ja punatiilisistä teollisuusrakennuksista, jotka on pääasiassa rakennettu 1800-luvun jälkipuoliskolla. Alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Nykyisin taide- ja viestintäalan ammattikorkeakoulu Metropolian  käytössä oleva Verkatehtaan kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha teollisuusrakennus on vuosikymmenten aikana muuttanut muotoaan monta kertaa. Alkuperäinen, arkkitehti Theodor Höijerin (1843–1910) suunnittelema punatiilinen rakennus valmistui vuonna 1900. Kutomoa laajennettiin vuonna 1907 ja jälleen 1932. Arkkitehti Kai Wartiainen suunnitteli viimeisimmän muutoksen oppilaitoksen tarpeisiin.

Verkatehtaanpuisto on oleskelua ja ulkoilua suosiva puisto, jossa kasvaa kookkaita, vanhoja puita ja sen läpi virtaa Vanhankaupunginoja. Metropolian opiskelijoiden kesäteatteri on toiminut useana kesänä puistossa. Vanhankaupunginoja, joka virtaa Annalan viljelypalstojen vierestä halki Verkatehtaanpuiston, jakoi muinoin vanhan Helsingin kahtia. Keveät sillat ylittävät puron kahdesta kohtaa.

Alueen kunnostamisen jälkeen Kuninkaankartanonsaari, Pornaistenniemi ja Vantaansuun itäranta, Vantaansuun länsirannalla sijaitseva Koskipuisto sekä Verkatehtaan ranta muodostavat viheraluekokonaisuuden, joka tarjoaa virkistystä niin uuden Arabianrannan noin 7 000 asukkaalle kuin alueen vanhoillekin asukkaille.

Verkatehtaanpuisto

Pinta-ala 3,62 ha

Suunnittelija Maisemasuunnittelu Hemgård, 2000

Verkatehtaanpuisto

Pinta-ala 3,62 ha

Suunnittelija Maisemasuunnittelu Hemgård, 2000