Vuosaarenhuipun laaja virkistysalue pitää sisällään 53 hehtaarin kokoisen niittyalueen ja sitä ympäröivän metsän. Se on osa Itä-Helsingille tärkeää viheraluetta, johon kuuluvat myös Uutelan metsäalue, Vuosaaren Golf ja Mustavuoren sekä Porvarinlahden luonnonsuojelualueet.

Vuosaarenhuipun länsiosa muodostuu kunnostetusta kaatopaikasta ja itäosa maantäyttöalueesta. Koko niittyalue on rakennettu viihtyisäksi ja monipuoliseksi luontokeitaaksi, joka houkuttelee ihmisiä ja eläimiä. Korkealta Vuosaarenhuipulta avautuu huikeita näkymiä merelle, metsään ja kaupunkiin.

Vuosaarenhuipulla esiintyy erilaisia niittyjä, joista jotkut ovat sorapintaisia ja paahteisia, muutamilla on runsas kukkaloisto ja useimmat ovat korkeakasvuisia. Kauniit kivet monipuolistavat maisemaa, lisäksi joidenkin teiden varsille on rakennettu kivikoita ja kivimuuria. Harjanteella voi ihailla erilaisten katajien muodostamia näyttäviä katajanummia. Vadelmapensaikkoa kasvaa monella rinteellä. Lehdot ovat reheviä, puustoisia keitaita, joissa saa vähän suojaa tuulelta.

Laaja reitistö johdattaa alueen upeisiin maisemiin ja monipuoliseen luontoon. Reitistö muodostuu huoltoteistä ja pienemmistä poluista, joilla on paikoin vaikeakulkuisia osuuksia. Nämä eivät sovi esimerkiksi lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi.

Alueella on kasvien lisäksi paljon muitakin eliöitä kuten pörrääviä hyönteisiä, visertäviä lintuja ja arkoja matelijoita. Kasvillisuudelle ja eläimille aiheutuvaa häiriötä ja kulumista voi vähentää pysyttelemällä poluilla.