Ilveskorvenpuisto on vuosaarelaisten oma ”Töölönlahti”. Sen luonnonläheisessä tunnelmassa viihtyvät ja virkistyvät kaikenikäiset käyttäjät. Ilveskorvenpuisto, entiseltä nimeltään Kangaslammen puisto, sijaitsee Keski-Vuosaaressa, jota myös Vanhaksi Vuosaareksi kutsutaan. Väljästi rakennetun Vanhan Vuosaaren talojen pihat ovat metsäisiä, enemmän kuin puutarhamaisia. Puisto aukeaa Vuosaaren vanhan ostoskeskuksen eteläpuolelle, Mustalahdentien ja Kivisaarentien väliin. Puistoon kuuluvan Kangaslammen ympäristö on Vuosaaren pisimpään asuttua aluetta. Tutkijoiden mukaan täällä on viljelty maata jo yli 1000 vuotta sitten. Nykyinen asuntokanta on pääosin 1960-luvulta.

Puisto on yleisilmeeltään luonnonmukainen ja sitä hallitsee pyöreämuotoinen Kangaslampi, joka oli alun perin mutapohjainen suokosteikko. Siitä varoiteltiin lapsia vielä 1960-luvulla, kunnes se muokattiin virkistyskäyttöön. Lampeen liittyy monia tarinoita sinne hukkuneista ihmisistä, hevosista ja miehiä viettelevästä lammen kummituksesta, Lammenneidosta.

Viimeisen peruskorjauksen yhteydessä kutsuttiin puolustusvoimien räjähdeasiantuntijoita paikalle, kun pelättiin, että lammessa olisi räjähtämättömiä ammuksia. Lähistöllä asuneet kertoivat, että lampeen olisi upotettu kaikenlaista romua Mustavuoren ammusvarastoista toisen maailmansodan jälkimainingeissa. Todellisuudessa pohjassa on vain vaarattomaksi maatunutta ruutia.

Lammen rannat on kunnostettu osittain luonnonmukaisiksi ja rantoja koristaa kaksi kaiteilla varustettua oleskelulaituria. Ne ovat varsinkin lintujen suosiossa. Lammella on vakinainen lintukanta. Siellä on nähty jopa kansallislintujamme laulujoutsenia muuttomatkoillaan. Yöllä vesisiipat saalistavat veden pinnan tuntumassa. Puiden latvojen tasalla voi nähdä pohjanlepakoita, joista on useita havaintoja muualtakin Vuosaaresta. Jäänteenä suolampiajoilta kasvaa lammen luona edelleen joitakin suokasveja kuten tuoksuvaa suopursua.

Ränsistynyt leikkialue sai peruskorjauksessa uuden ilmeen. Pienille ja isommille lapsille on erotettu omat leikkialueensa. Leikkialueen läheisyydessä on kiveen kiinnitettynä Vuosaaren primus motorin, maisteri Martti Ilveskorven (1908–1973) muistolaatta. Laatan on hankkinut Vuosaari-Säätiö.

Ilveskorvenpuiston lammen rannat on kunnostettu osittain luonnonmukaisiksi ja rantoja koristaa kaksi kaiteilla varustettua oleskelulaituria. Hemmo Rättyä
Pienille ja isommille lapsille on erotettu omat leikkialueensa Ilveskorvenpuistossa. Hemmo Rättyä
Ilveskorvenpuisto Hemmo Rättyä
Rantaraittia koristavat kuvanveistäjä Olli Salon kiviveistokset Propelli I–II. Hemmo Rättyä

Martti Ilveskorpi, Vuosaaren rakennuttaja, perusti Asuntosäästäjät ry:n vuonna 1956. Hän oli suuri visionääri, idealisti ja organisaattori jonka tavoitteena oli tuottaa tavallisille ihmisille omistusasuntoja edullisilla hinnoilla. Näin tapahtuikin, hartiapankkivoimin. Tulevat asukkaat antoivat omaa työpanostaan eli hartiapankkia 100–150 tuntia kuukaudessa, joka kattoi jopa kolme neljännestä tarvittavista töistä. Näin asuntosäästäjät, tulevat asukkaat, saivat edullisen omistusasunnon.

Lammen rantaraittia koristavat kuvanveistäjä Olli Salon (s.1967) kiviveistokset Putkisto I–II ja Propelli I–II. Veistokset ovat keskimäärin kuution kokoisia graniitti- tai spektroliittijärkäleitä, joihin on veistetty erilaisia geometrisia kuvioita, putkia ja propelleja. Salon iättömissä ja ajattomissa kiviveistoksissa on viikinkiajan hautakivien muistumia ja tunnelmaa, yhtälailla kuin nykytaiteen muotoja ja merkkejä.

Puistoa koristavat kauniit kasvit, kuten hortensiat, kuusamat, erilaiset perennat, luonnonkukat, vesikasvit sekä komeat terijoensalavat ja kukkivat puut. Puiston itäpuolella on myös näyttävä alppiruusuryhmä.

Lammen eteläpuolella on kostea painanne, josta on patoamalla ja lievästi maanpintaa käsittelemällä tehty suoalue. Puron padolla voidaan säädellä suon vesimäärää. Suo tarjoaa mielenkiintoisen seurantakohteen puistojen käyttäjille sekä koulujen biologian opetukseen. Suolta on johdettu vehreä “viidakkopuro” lampeen.