Annalan huvilapuisto sijaitsee Vanhankaupungin historiallisesti arvokkaalla alueella. Annalan mäen rakennukset, puutarha, ja harvinaisen laaja tammimetsikkö kertovat historiasta, johon keskeisenä innoittajana ovat olleet kauneuspyrkimykset ja puutarhakulttuuri.
Kun Gustaf Otto Wasenius (1789–1852) vuonna 1826 vuokrasi alueen perustaakseen perheelleen maaseutuhuvilan, oli vuokraehtona kaupungin sisääntulomaiseman kaunistaminen. Hämeentien varteen rakennettiin kiviaita ja istutettiin tammia, jotka osittain ovat säilyneet tähän päivään asti. Kallioinen mäki oli tuolloin paljas ja pellot kitukasvuisia.
Gustaf Otto Wasenius oli aikansa monialayrittäjä: tupakkatehtailija, Vanhankaupungin myllyn pääosakas, kirja- ja kivipainon omistaja, maanviljelijä, kirjakauppias, Helsingfors Tidningar-lehden julkaisija, kaupunginvanhimpain puhemies ja merkittävä kunnalliselämän vaikuttaja.
Waseniuksen vaimon mukaan nimetyn, kalliolle rakennetun Villa Annebergin eli Annalan ympärille kehittyi edustava ja monipuolinen puutarhaviljelyn keskus. Annalan siirryttyä takaisin kaupungin hallintaan ovat rakennukset olleet vuokrattuina asunnoiksi ja työtiloiksi. Vuosikymmenien saatossa kukoistava puutarha oli muuttunut varsin riisutuksi pihamiljööksi ja viljelysmaita oli käytetty sekä kaupalliseen viljelyyn että viljelypalstoina.
Uusi kukoistus kaupungin ja Hyötykasviyhdistyksen ponnistuksilla
Viljelypalsta-alueen peruskunnostyöt valmistuivat vuonna 1999, jolloin ne vuokrattiin Hyötykasviyhdistys ry:lle. Myös puiston kunnostaminen aloitettiin samana vuonna. Suunnittelussa tukeuduttiin paikan historiaan sekä uusien aiheiden lisäämiseen entisöitävien rinnalle.
Puistoon 1800-luvulla rakennetut polut ja näköalapaikat on entisöity. Samoin Annalan huvilan edustan 1900-luvun alun muotopuutarha, puutarhatalon terassi, orangerian viereiset hyötypuutarhat sekä ruutanalammikko Hämeentien varressa on kunnostettu ja entisöity.
Gustaf Otto ja Anna Waseniuksen muistokivi siirrettiin pysäköintipaikan laidalta polun päätteenä olevalle penkereelle, jolla ennen on ollut huvimaja. Historian henkeen toteutettiin muotopuutarha joka muodostaa visuaalisen yhteyden päärakennuksen ja Hämeentien välille. Muotopuutarhaan on sommiteltu nykyaikaisia ja eri tyylisuuntia edustavia kasviryhmiä.
Annalan puutarhan kunnostustyöt valmistuivat vuonna 2000. Hanketta on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusviraston ja Hyötykasviyhdistyksen kanssa. Kiinteistöviraston kunnostamasta vanhasta karjasuoja- ja asuinrakennuksesta Annalan puutarha on saanut koulutus- ja kurssitilat. Vuonna 1844 rakennettu ja vuonna 2000 kunnostettu orangeria eli talvikasvihuone täydentää historiallista kokonaisuutta.
Osaksi julkista puistoa on rakennettu vuokrattavia viljelypalstoja ja niiden rinnalle näytepalstoja eri aihepiireistä, kuten lääkeyrtit, värjäyskasvit, vanhat Helsingin puistoruusut, historialliset syreenit, perinneperennat ja -kesäkukat, marjatarha, keittiökasvimaa, permakulttuuripuutarha ja perhospuutarha.
Annala tänään on monien Hyötykasviyhdistysten jäsenten ja muidenkin kaupunkilaisten rakastama vireä keidas, jossa järjestetään kursseja ja tapahtumia ja jonka palstat ovat aivan omaa luokkaansa. Waseniuksen kolmen sukupolven työn arvo kaupunkikuvassa on edelleenkin merkittävä. Virkistyksen ja luontoelämysten kannalta alueen merkitys korostuu Arabianrannan väestön kasvaessa.
Vihervuonna 2016 Annalaan istutettujen jalosyreeneiden ja koristeomenapuiden istutuskartat