Ursinin kallio on eteläisen Helsingin vanhimpia puistoja. Se on saanut nimensä innokkaan uimarin, anatomian ja fysiologian professorin ja yliopiston rehtorin Nils af Ursinin mukaan. Hän vaikutti 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Ursinin kalloilta löytyy kiveen kiinnitetty Helsingfors simmsälskapetin muistolaatta. Puisto sai suurremontissa hienovaraisen kasvojen kohotuksen. Pyhästä Birgitasta rakennettiin käytäväyhteys Ursinin kallioille. Puistossa sijaitseva, 12 m korkea Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki, jonka huipulla palaa ikuinen tuli, valaistiin niin, että tuli näkyy hyvin.

Puiston skeitti- ja pelikenttä sai kaarevan istuskelumuurin, jonka taakse on istutettu syreenejä. Kentän länsipäässä on koripallotelineet ja asfalttiin maalatut pelialueen rajat. Merisatamanranta kadun varteen tehtiin uusi perenna-alue, jota täydennettiin pienpuilla.

Merenkäynnistä johtuvan eroosion syövyttämä rantatörmä ja louhepintainen rantaluiska on kunnostettu louhekiviä lisäämällä. Puiston penkit on uusittu ja niiden määrää on lisätty. Penkkipaikat on valaistu erikoisvalaisimin. Ne ohjaavat kulkua pimeällä.

Puiston keskeinen kevyen liikenteen raitti on valaistu pylväsvalaisimilla. Meren rantaa seuraava puistoraitti jätetty tarkoituksella ilman valaisimia. Merestä on ihana nauttia myös pimeässä.

Katso lisää kuvia Ursinin kalliolta Helsingin kaupunginmuseon kuva-arkistossa

Ursinin kallioden skettikentän ja rannan välissä kasvaa muhkeita lehtikuusia Elina Nummi