Pyhän Birgitan puisto on saanut nimensä ainoan pohjoismaalaisen naispyhimyksen mukaan. Pyhä Birgitta eli 1300-luvulla. Puisto on kaupunkikuvallisessa solmukohdassa yhdessä Pyhiinvaeltajanpuiston kanssa. Eiranranta-korttelista ja Telakka-kadulta on vapaat näkymät puistoalueen kautta avomerelle. Puiston kautta kulkee Helsingin niemeä kiertävä, tärkeä virkistysaluereitti.
Kadulta puistoa rajaavat matalat paljakkapaju-, tyrnimarja- ja kääpiövuorimäntyistutukset. Graniittiset portaat johtavat puiston pienelle ja suositulle hiekkarannalle, joka tehtiin asukkaiden erityisestä toivomuksesta. Uimarannalta kivetty rantareitti jatkuu itään kohti Ursinin kallioita ja länteen kivettynä, muuriin rajautuvana laiturina kohti Hernesaarta.
Portaita pitkin pääsee puiston rantaraitille. Raitin merenpuoleinen sivu on rakennettu komeista punagraniittipaasista ja suurista luonnonkivistä, joiden päällä istuskellen voi ihailla myrskyjä. Raitti on päällystetty graniittisilla noppakivillä ja siroteasfaltilla, että se kestäisi rankkoja olosuhteita. Myös liikuntaesteisen on mahdollista päästä lähelle veden rajaa. Rantaan ohjautuvat tyrskyt voivat olla jopa viisi metriä korkeita! Raitin päässä on vielä toiset portaat ja liuska mereen, josta voi vaikka mennä uimaan.
Kävelytien reunalta nousee kohotettu istutusalue ja dyynimäisesti muotoiltu nurmialue. Nurmi on tarkoitettu peleihin, leikkiin ja auringonpalvontaan. Nurmialueen halkaisee kivituhkakäytävä. Istutukset ovat matalia, ne eivät estä näkymiä merelle. Mattomaisesti kasvavat tädykkeet, jalomaaraimet ja rantalaukkaneilikat sekä erilaiset tuulessa huojuvat koristeheinät korostavat merellistä vaikutelmaa. Keväisin istutusalueita koristavat matalat pikkusipulit krookuksista parvitulpaaneihin.
Rantaan on vaivihkaa ilmestynyt hienostunut pronssiveistos nimeltään Onni. Se ei ole kaupungin ”virallinen taideteos”, mutta se on niin mukava ja mieltä ylentävä, että se on saanut olla paikoillaan.
Puiston penkit ovat mustia, käsinojallisia metallipenkkejä, jotka kestävät merellisissä olosuhteissa. Penkit on valaistu altapäin led-valopisteillä. Ne antavat iltaisin tunnelmaa reitille. Puiston muut valaisimet ovat mustia puistovalaisinpylväitä ja pollarivalaisimia.
Puiston puut ovat tervaleppiä ja kukkivia mustamarjaorapihlajia, schalininkirsikoita ja tuohituomia. Puukujanne rajaa puistoa Eiranranta-kadun varrella. Kaksi taiteilija Jussi Heikkilän Suomen saariston saaria kuvaavia taideluomaa on Pyhän Birgitan puistossa.
Hiiltyneellä puulla verhoitu kahvila Birgitta on puiston helmi. Sieltä saa lounasta ja herkullisia kahvilatuotteita keväästä syksyyn. Suuri ulkoterassi on kauniilla ilmalla aina täynnä, eikä ihme, terassilta on upeat näköalat horisonttiin.