1800-luvulla tätä puistikkoa kutsuttiin nimellä Ritarihuoneentarhanne. Puistikko eli pieni puisto on hienostunut keidas tiiviissä Kruununhaassa.

Puistikko kuuluu ritaristolle ja aatelistolle, mutta se on kaupungin hoidossa. Ritaritalon puistikon hoitosopimuksen teki kaupunginpuutarhuri Svante Olsson vuonna 1889. Olsson uudisti huonossa kunnossa olevan puiston. Muutostöillä oli heti suuri vaikutus istutusten ulkonäköön, ja silloinkin, aivan kuin tänäkin päivänä, vanhojen puiden ja pensaiden poistaminen herätti vastustusta. Ritaritalonpuistikon viihtyisän pensaikon korvaaminen sileillä nurmikentillä ja kaartuvilla käytävillä sekä vierasperäisillä koristekasveilla oudoksutti asukkaita. Puiston keskuselementti on kaunis, historiallinen suihkulähde.

Puisto kunnostettiin kulttuurikaupunkivuodeksi 2000. Rakennusviraston puistosuunnittelija Mirja Ruokokoski teki suunnitelman, jossa säilytettiin puiston vanha muoto ja hahmo entisellään. Puistossa kasvaa kaksi upeaa Rautatienpuuta, jotka ovat Helsingin suurimpia lajissaan. Sateenvarjomaisesta alaspäin oksiaan roikottava Rautatienpuu eli Malus prunifolia ’Hyvingiensis’ on koristeomenapuun riippamuoto, joka on vartettu 1,5–2,5 metrin runkoon. Kukinta-aikaan sen on henkeäsalpaavan kaunis, valkoisista kukista muodostunut pilvi, jonka alle on hauska mennä aistimaan kukkien lumo.

Ritarihuoneesta ja Suomen aatelistosta löytyy tietoa www.riddarhuset.fi.

Ritaritalon puistikon keskuselementti on kaunis, historiallinen suihkulähde Hemmo Rättyä
Runkoverenpisarat ja ahkeraliisat kukkivat Marli Masalin