Roihuvuoren vesitornin alapuolella oleva Roihuvuoren aluepuisto, aurinkoinen, nurmikkoa ja puita kasvava rinne alkoi muuttua Kirsikkapuistoksi, kun sinne istutettiin ensimmäiset 52 kirsikkapuuta Maailman ympäristöpäivänä 2007. Vuoteen 2009 mennessä puita on 152 kappaletta. Puut ovat meillä hyvin menestyviä, vaaleanpunakukkaisia rusokirsikoita, Prunus sargentii.

Kaikki alkoi siitä, kun Helsingin kaupungin rakennusvirasto sai vuoden 2005 tienoilla aloitteen Helsingissä asuvalta japanilaiselta yrittäjä Norio Tomidalta kirsikkapuiston perustamisesta. Hänen ideansa ydin oli, että täällä asuvat japanilaiset lahjoittavat kirsikkapuut, pienen palan Japania, Helsingille kiitokseksi siitä, että Helsinki on niin hyvä paikka asua. Norio Tomidan innostamina puiden lahjoittajiksi löytyi joukko Suomessa asuvia japanilaisia. https://youtu.be/Nfs5ctPMIlA

Rakennusviraston suunnittelija Kaisu Ilonen keksi puille paikaksi Roihuvuoren aluepuiston aurinkoisen rinteen, jossa kirsikkapuut viihtyvät. Myös toisen japanilaistyylisen puiston sijainti noin 700 metrin päässä puolsi paikan valintaa. Rakennusviraston Hyvä kasvaa Helsingissä -liike tarttui viehättävään ideaan ja ryhtyi etsimään puistolle yrityskumppaneita tukemaan puiston perustamis- ja hoitokustannuksia. Neljä japanilaistaustaista yritystä saatiin mukaan. Helsingin japanilaisten, yritysten ja kaupungin yhteistyöllä puut istutettiin vuoden 2009 loppuun mennessä. Helsinkiläiset ja täällä vierailevat saavat ihastuttavan kohteen, jossa voi viettää keväällä kukinnan aikaan hanamia yhdessä japanilaisten kanssa.

Kirsikkapuiden myötä puiston käytäväverkostoa on parannettu, valaistusta kohennettu ja saattaapa puistoon syntyä vuosien saatossa myös kukkien reunustama vesiaihe. Sahaajankadun viereistä ojaa onkin jo kunnostettu ja siitä voidaan helposti laajentaa iirislammikko puiston alaosaan japanilaisuuden puutarha-aiheita lisäämään.

Roihuvuoren Kirsikkapuiston puut ovat meillä hyvin menestyviä, vaaleanpunakukkaisia rusokirsikoita, Prunus sargentii Sari Korolainen
Kirsikkapuisto 2012 Sari Korolainen
Kirsikkapuisto syksyllä 2013 Hemmo Rättyä
Hanamia vietetään Kirsikkapuistossa toukokuussa 2015 Simo Karisalo

Puiston yläosan liuskekivetyllä tasanteella on lahjoittajien nimikkopaalu ja japanilaistyylisiä penkkejä. Ylärinteestä, metsän puolelta, lähtee myös puistokäytävä, joka johtaa toiseen pikku Japaniin eli Japanilaistyyliseen puutarhaan. Sen reitin varrelle on ajateltu kokeilla myös arempia kirsikkalajeja. Roihuvuorelaiset istuttavat joka vuosi vuoden roihuvuorelaiselle kirsikkapuun, joten nämä puut tulevat olemaan leimallisia juuri tälle kaupunginosalle.

Hanami – kirsikankukkien katselua

Hanami, suomeksi kukkien katseleminen, on Japanin merkittävin vuotuinen kansanjuhla. Hanami ajoittuu kirsikkapuiden kukintaan, joten sen ajankohta vaihtelee vuosittain sääolojen mukaan. Kukinnan edistymistä seurataan innokkaasti tiedotusvälineistä. Kukinnan ollessa parhaimmillaan japanilaiset kerääntyvät sankoin joukoin puiden alle ihailemaan Sakuran eli kirsikan lyhytaikaista kukintaa.

Äitienpäivänä 2008 vietettiin Roihuvuoren kirsikkapuistossa ensimmäistä hanami-juhlaa, joka kenties oli maailman pohjoisin hanami. Helsingissä toimivat Japani-yhdistykset ja Roihuvuori-seura olivat mukana järjestelyissä. Juhlaan osallistui melkein 300 ihmistä. Vuonna 2012 väkimäärä oli jo tuhansissa. Hanamista on tullut rakastettu traditio kaupunkiimme, jossa suomalaiset ja täällä asuvat japanilaiset voivat kohdata ja jakaa elämyksen yhdessä, kiitos Norio Tomidan ja aktiivisten roihuvuorelaisten. Voit ilmoittautua hanamitiedotuksen postituslistalle sivuilla www.roihuvuori.fi/hanami

Miten ovatkaan / maailmamme kaltaiset/ kirsikan kukat:/ silmissä puhjettuaan/ ne silmissä kuihtuvat.” tekijä tuntematon