Vaahtera kukkii – on siis kevät!

Kun vaahtera kukkii, Helsinki on ihanimmillaan! Vaahteran kukinnan aikaan koko luonto ryöpsähtää hetkessä heleän vihreäksi. Kukinta ei kestä kauan, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti.

Helsingin nimikkopuu metsävaahtera (Acer platanoides) ilmoittaa kukinnallaan kevään saapuneeksi. Kaupungin tuhannet, kenties kymmenet tuhannet metsävaahterat kukkivat eri puolilla kaupunkia. Vaahteroiden heleänvihreä väritys syntyy kukista, joiden makea tuoksu sulostuttaa kaupunkia ja saa pölyttäjät liikkeelle.

Englanniksi metsävaahtera on jostain syystä nimeltään Norway maple, vaikka sen luontainen levinneisyysalue Euroopassa ulottuu hädin tuskin Norjan puolelle. Tieteellisen nimen platanoides viittaa lehtien plataanin lehtiä muistuttavaan muotoon. Suomessa metsävaahtera on luonnonvarainen, mutta vaahteravaltaisia metsiköitä meillä ei ole koskaan ollut. Luonnossa vaahteraa kasvaa yksittäin lehtomaisissa metsissä ja lehdoissa. Vaahtera on sen sijaan erittäin suosittu puistopuu, Helsingissäkin yksi suosituimmista. Suotuisissa oloissa vaahtera voi kasvaa parisataakin vuotta. Helsingin kauneimmaksi äänestetty metsävaahtera kasvaa Pihlajistossa.

Vaahtera on hyvä mahlapuu, mutta Pohjois-Amerikassa suosittua sokerivaahteran mahlasta tehtyä vaahterasiirappia siitä ei saa. Vaahteran puuaines on saanut mainetta erityisesti soitinpuuna esimerkiksi viulunpohjissa.