Onko Helsinki kauneimmillaan nyt kun nimikkokukka pihasyreeni (Syringa vulgaris) on kukassa?

Kahden perustyypin, sinisen ja valkoisen, lisäksi pihasyreenistä on olemassa jalosyreeneiksi kutsuttuja lajikkeita, joiden kukat voivat olla väriltään vaalean tai liilan punaisia, siniliiloja, kellanvalkeita tai jopa kaksivärisiä. Jalosyreenit voivat olla myös eri tavoin kerrannaiskukkaisia. Kauniit mutta tunnistamattomat vanhat jalosyreenit ovat yksi Helsingin puistokasvilajiston erikoisuuksista.

Yksi Helsingin jalosyreeneistä on saanut aivan erityisen aseman: Helsingin Vanhassakaupungissa Annalan kartanopuistoalueella kasvava jalosyreeni on saanut Suomen ensimmäisen historiallisen puutarhan tunnuskasvin statuksen. Statuksen myönsi Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma. Historiallisen puutarhan tunnuskasvi edustaa kohteen alkuperäistä tai vanhaa kasvillisuutta. Tunnuskasvi-status lisää ymmärrystä vanhojen kasvien arvosta.

Historiallista tunnuskasvia voi käydä ihailemassa Annalan puiston lounaislaidan rinteessä, päärakennuksen takana olevan luhtitalon liepeillä. Pensas kasvaa muista erillään lähellä avokalliota. Toistaiseksi koodinimellä A20 kutsutun jalosyreenin kukat ovat syvän purppuranpunaiset. Yksittäiset kukat ovat suuret ja hiukan kulhomaiset. Syreenin löysi Laura Hauta-aho vuonna 2005 rakennusviraston teettämän puutarhatieteen opinnäytetyön yhteydessä.

Olethan käynyt myös Suomenlinnassa syreenien kukkiessa?

Kukinta kesäkuussa