Kotimaisen viherrakentamisen kasvitutkimuksen helmiä ovat FinE-kasvit. FinE® on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) omistama tavaramerkki, josta tunnistaa ilmastollisesti kestävät, tautitestatut ja hyväksi havaitut viherrakentamisen kasvit taimimyymälässä. FinE-kasvien sarjassa on tällä hetkellä 23 koristepensasta ja 21 marja- ja hedelmälajiketta.

Kiiltoheisi (Viburnum lentago) on meille helsinkiläisille yksi FinE-sarjan ylpeyksistä, sillä se on kelpuutettu suomalaiseksi eliittikasviksi Helsingistä. Helsinkiläinen kanta on saanut sen amerikkalaistaustaan viittaavan lajikenimen ’Jenkki’. FinE-kannan emopensaat ovat kasvaneet Talvipuutarhan edustan liikenteenjakajassa arviolta 1950-luvulta asti, jossa niiden hyviä käyttöominaisuuksia on seurattu jo vuosikymmeniä. Nuoria kiiltoheisiä kasvaa mm. Meilahden arboretumissa ja Vesalan Aarrepuistossa.

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kiiltoheisi on kookas, lähes puumainen pensas, jolla on nahkamaiset kiiltävät lehdet. Tällä hetkellä kiiltoheisi kukkii kermanvalkein kukin. Syksyllä kiiltoheisi koristautuu syysvärityksellä, joka on lähellä vaaleanpunaista. Marjat ovat mustat. Kiiltoheisi on hyvä taustapensas ja viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.

Kukinta kesäkuun alkupuoli