Kukkivat hevoskastanjat (Aesculus hippocastanum) eivät voi jättää kylmäksi ketään. Jykevä matalarunkoinen puu on täynnä suuria kartiomaisia kukkaterttuja, jotka nousevat sormiliuskaisesta lehvästöstä kuin valkeat kynttilät!

Hevoskastanja on kotoisin Balkanilta, jossa sitä on alun perin kasvanut pienellä alueella Kreikan ja Albanian vuoristoissa. On suoranainen ihme että niin eksoottisen näköinen puu menestyy meillä niin hyvin.

Hevoskastanjoita voi bongata eri puolilla kaupunkia, sillä sitä on istutettu Helsinkiin puistopuuksi jo hyvin pitkään. Hienoja vanhoja hevoskastanjoita kasvaa mm. Espalla, Katri Valan puistossa, Köydenpunojanpuistossa, Kaisaniemen puistossa ja Hesperianpuistossa. Vähän nuorempia hevoskastanjoita kasvaa mm. Tokoinrannassa, Laivalahdenportilla ja katupuurivinä Vuosaaren Harustiellä. Helsingin ehdottomasti näyttävin hevoskastanjaesiintymä sijaitsee kuitenkin Töölössä Eteläisen ja Pohjoisen Hesperiankadun välissä, jossa kasvaa yli 70 kookasta n. 80-vuotiasta hevoskastanjaa kolmessa rivissä. Juuri nyt kannattaa kävellä puisto päästä päähän ja fiilistellä eksoottista kukintaa.

Hevoskastanja on voimakkaasti varjostava kookas puu, joka on suurten lehtiensä ansiosta myös hyvä ilmanpuhdistaja. Loppukesällä puuhun kehittyy suuret määrät piikkisiä hedelmystöjä, joiden sisällä on pahanmakuisia ruskeita kastanjoita. Viime vuosikymmeninä hevoskastanjoiden hyvinvointia ovat etenkin Keski-Euroopassa heikentäneet monet uudet taudit ja tuholaiset, jotka ovat jo vähentäneet sen käyttöä Euroopassa. Toivottavasti omat hevoskastanjamme voivat kukoistaa rauhassa.

Kukinta touko–kesäkuu