Pinus silvestris

Mänty on kuusen ohella tavallisin puu Suomessa. Se on havupuu, jolla on pitkät neulaset kahden neulasen nipuissa. Korkeita, suoria mäntyjä sanotaan honkapuiksi ja paksuja, leveälatvaisia petäjiksi. Mänty voi elää jopa 500 vuotta vanhaksi ja kasvaa 30 m korkeaksi. Pienenä mänty kasvaa nopeasti, vanhemmiten kasvu hidastuu ja mänty alkaa levittää latvustaan. Männyn kaarna on alhaalta harmaanruskeaa ja halkeillutta ja ylhäältä punaruskeaa, ohutta ja hilseilevää.

Männyllä on hede-(poika) ja emi (tyttö)kukkia. Keväällä hedekukat pölisevät keltaista siitepölyä, joka voi lentää tuulen mukana kymmenien kilometrien päähän. Pöly hedelmöittää punaisen emikukan, josta kasvaa käpy. Raa’at kävyt ovat vihreitä, kolmantena vuotena ne ovat valmiita ja muuttuvat ruskeiksi. Männyn pienessä, pyöreässä siemenessä on lenninsiipi, jolla se leijailee maahan. Monet linnut, kuten tikat ja käpylinnut sekä oravat syövät männynsiemeniä, koska ne ovat hyvin ravinnepitoisia. Monet petolinnut, jotka tarvitsevat tukevan alustan pesäpaikalleen, pesivät mielellään männyn latvassa.

Mänty on tärkeä suomalainen talouspuu. Siitä saadaan selluloosaa, sahatavaraa, vaneria, viilua ja lastulevyä. Pihkasta voidaan valmistaa tervaa, tärpättiä, etikkahappoa, asetonia, puuspriitä ja hartsia. Sota-aikana, kun oli pulaa viljasta, tehtiin männyn tärkkelyspitoisesta jälsikerroksesta pettuleipää.

Mänty on parantajapuu, sen neulaset antavat nimittäin erinomaista hengitysilmaa. Ennen vanhaan oli keuhkotauti hyvin yleinen sairaus. Se oli niin vakava tauti, että siihen saattoi jopa kuolla. Joku keksi, että rakennetaan keuhkotautisairaaloita mäntymetsiin, koska männynneulasista tulee ilmaan runsaasti otsonia, joka on hyväksi keuhkoille. Mäntymetsäsairaaloissa keuhkotautiset ihmiset tervehtyivät. Hengittäkää siis aina syvään männyn alla!

Muinoin uskottiin, että mänty oli syntynyt Jeesuksen verestä, Maarian maidosta tai hauelta pudonneesta hampaasta. Hongatar on honkapuun haltija ja karhun kasvattaja. Karhunkallohonka yhdistää maan ja taivaan ja sitä pitkin karhun henki nousee takaisin ylös taivaaseen. Kokeilkaa halata paksua mäntyä, siitä saa voimaa!