”Omenapuiden suku on niin suuri ja kaunis, niin tasaisen kaunis, että on vaikea sanoa mitkä lajit olisivat suositeltavimpia” sanoi aikanaan puutarha-arkkitehti, Helsingin entinen kaupunginpuutarhuri Bengt Schalin.

Toukokuun lopulla saamme nauttia ylenpalttisesta kukkaloistosta, kun koristeomenapuiden ja hedelmiä tuottavien tarhaomenapuiden kukinta alkaa olla parhaimmillaan. Helteillä kukintahuippu saattaa rajoittua vain muutamaan päivään, joten siitä kannattaa ottaa kaikki irti! Ja mikä tuoksu!

Omenapuiden ihanuudesta voi nauttia lukemattomissa puistoissa ja viheralueilla ympäri kaupungin. Värikkäät koristeomenapuut ovat Helsingin puistoissa yleisiä kukkapuita. Hedelmiä tekeviä valkokukkaisia tarhaomenapuita kasvaa enimmäkseen kartanopuistojen ja huvilapuutarhojen hedelmätarhoissa sekä siirtolapuutarhoissa.

Malminkartanossa sijaitsee jokaisen helsinkiläisen oma hedelmätarha. Aidatun alueen sisäpuolella kasvaa omenapuiden lisäksi muitakin hedelmäpuita kuten luumuja, kirsikoita ja päärynöitä, yhteensä reilut 400 puuta. Tarha on siirtynyt Helsingin omistukseen yliopistolta. Omenapuista osa on hyvin vanhoja ja suurikokoisia. Paikka on kukinnan aikaan kuin Veljeni Leijonamieli -kirjan Nangijala.

Yksi Helsingin koristeomenapuukohde on ylitse muiden: kokonainen katu kukkivia omenapuita. Tämä katu on Lauttasaaren Isokaari, jossa kasvaa 136 eriväristä isokokoista koristeomenapuuta kadunvarsipuina. Sieltä on nimetty ja otettu lisäykseen myös Helsingin omia koristeomenalajikkeita, mm. kerrannaiskukkaiset ’Rixi’ ja punakukkaista kirsikkaa muistuttava ’Aamurusko’.

Hahmokkaita koristeomenapuita ovat myös Rautatieaseman edustalla kukkiva valkokukkainen, riippuvaoksainen rautatieomenapuu (Malus ’Hyvingiensis’) ja Suomen paksuin marjaomenapuu (Malus baccata), joka kukkii valkoisin kukin Kaisaniemen puistossa. Ritaritalon puistikossa kasvavat Suomen paksuimmat rautatieomenapuut.