Heinäkuun lopussa puistopensaiden kukintarintamalla on aika hiljaista. Poikkeuksia ovat onneksi näyttävät hortensiat. Kaikkien hortensioiden kukinnassa erikoista on se, että pitsimäiset, yleensä valkoiset, kukinnot koostuvat pääasiassa ”koristekukista” eli steriileistä laitakukista. Niiden päätehtävä on houkutella pölyttäjät paikalle, mutta ihastuttavat ne kyllä ihmisiäkin. Koristeelliset laitakukat lisäävät kasvin näyttävyyttä, sillä ne säilyvät usein pensaissa kuukausikaupalla ja muuttuvat monilla lajeilla vähitellen kauniin punertaviksi.

Juuri nyt ovat Helsingissä kukassa kuutamohortensiat (Hydrangea paniculata ’Praecox’). Kuutamohortensian kukissa on sekä steriilejä kukkia että ”oikeita” kukkia. Kuutamohortensia on kookas, suurilehtinen, kaunismuotoinen pensas, joka kasvaa kolmisen metriä korkeaksi. Sitä ei tarvitse, eikä juuri kannatakaan, leikata. Kuutamohortensia on hyvä ja varma taustapensas aurinkoon ja puolivarjon siimekseen, ja sitä istutetaan nykyään paljon. Voit bongata kuutamohortensian eri puolella kaupunkia, vaikkapa Eduskuntatalon viereisessä puistikossa, Meilahden arboretumissa, Eiranrannassa, Rodopuiston atsaleapuolen ”metsäpuutarhassa”…

Kuutamohortensia on yksi FinE-kasveista eli kotimaisista eliittikasveista. Kuutamohortensia on kiiltoheiden tapaan Helsingin panos suomalaiseen kasvieliittiin, sillä FinE-kantana käytetään 1980-luvulla Taivallahden tenniskentiltä löytynyttä pensasta. Kuutamohortensia on yksi Helsingin perinteisistä puistokasveista, voisipa melkein sanoa yksi Helsingin puistojen ”omista” kasveista.

Kotimaisen viherrakentamisen kasvitutkimuksen helmiä ovat FinE-kasvit. FinE® on Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) omistama tavaramerkki, josta tunnistaa ilmastollisesti kestävät, tautitestatut ja hyväksi havaitut viherrakentamisen kasvit taimimyymälässä. FinE-perheessä on tällä hetkellä 23 koristepensasta ja 21 marja- ja hedelmälajiketta.

Kukinta-aika elokuun alkupuoli