Loppukesästä monissa puistoissa näkee pensaissa häkellyttävän muhkeita valkoisia kukintoja. Nämä elokuisen puiston kukkapensaat ovat hortensioita (Hydrangea). Hortensioita on useita lajeja, ja kaikkien kukinnot ovat toinen toistaan komeampia. Hortensioiden kukinnot tekee erikoiseksi se, että valtavat kukinnot koostuvat pääasiassa steriileistä laitakukista, joissa ei synny siemeniä. Nämä steriilit kukat säilyvät usein pensaissa kuukausikaupalla, ja muuttuvat monilla lajeilla vähitellen kauniin punertaviksi.

Tunnetuin hortensia lienee syyshortensia (H. paniculata ’Grandiflora’), aiemmin syreenihortensiaksikin kutsuttu. Sen pitkänomaiset kukinnot ovat suorastaan valtavat. Komeita vanhoja pensaita kasvaa esimerkiksi Kaisaniemen puiston lammikon läheisyydessä. Toinen muhkeakukintoinen hortensia on pallohortensia (H. arborescens). Sitä kasvaa vaikkapa Otto Iivari Meurmannin puistossa Käpylässä ja Alli Tryggin puistossa Kalliossa aivan Hämeentien varrella.

Edellisiä maltillisemmin kukkivia hortensioita ovat kuutamohortensia (H. paniculata ’Praecox’) ja mustilanhortensia (H. paniculata ’Mustila’), joiden kukissa on sekä steriilejä kukkia että ”oikeita” kukkia. Nämä pensaat kukkivat parhaillaan vierekkäin Meilahden arboretumin parkkipaikan vieressä. Kuutamohortensiaa kasvaa myös useissa paikoissa esimerkiksi Eiranrannan uusilla alueilla.

Mika Waltarin puistossa Töölössä kukkii hortensiauutuus: arahko sinikukkainen ’Endless Summer’, jonka pallomaiset kukat ovat olosuhteista riippuen soman siniset tai hennon vaaleanpunaiset.

Jo heinäkuussa on kukkinut köynnöshortensia (H. anomala subsp. petiolaris). Se tarttuu ilmajuurillaan seinään tai vaikkapa korkealle männyn runkoon. Köynnöshortensiaa käytetään myös maanpeittokasvina.

Kukinta-aika elokuu