Alkukesällä heinätuppailta näyttävät päivänliljat (Hemerocallis) ovat nyt päässeet asiaan, eli kukkivat kaikissa mahdollisissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä. Nimensä mukaisesti päivänliljan kukat kestävät vain päivän, mutta kukkavarsia ja avautuvia nuppuja nousee koko ajan lisää.

Koristekasvina luotettavaa päivänliljaa kasvaa todella monessa helsinkiläisessä perennaryhmässä ja se on helppo tunnistaa heinämäisistä lehdistään ja lehdistön yläpuolelle kohoavista kellomaisista kukistaan. Yksi näyttävimmistä päivänliljakasvustoista löytyy Vuosaaren Mustankivenpuistosta, jossa kasvaa toistakymmentä päivänliljalajia tai -lajiketta kivenheiton päässä Vuosaaren metroasemasta. Hienossa Mustankivenpuistossa kannattaa kyllä käydä muutenkin kuin päivänliljojen takia.

Päivänliljalajikkeita sanotaan olevan maailmalla yli 10 000. Suomessa on maatiaisperennoina kasvatettu kahta lajia, sitruunankeltakukkaista tuoksuvaa keltapäivänliljaa (H. lilio-asphodelus) ja oranssikukkaista rusopäivänliljaa (H. fulva). Viime vuosina markkinoille on tullut entistä komeampia lajikkeita, myös kerrannaiskukkaisia ja monivärisiä. Päivänliljojen hyviin puoliin kuuluvat mm. koko kesän näyttävinä pysyvät terveet lehdet ja lajikkeiden erilaiset kukinta-ajat, jota hyödyntämällä loihditaan parhaimmillaan istutuksiin jatkuva kukinta kesäkuulta syyskuulle. Päivänliljojen kukat myös yleensä tuoksuvat aika ihanasti. Kaikin puolin hyvä koristekasvi siis.

Kukinta-aika heinä–elokuu