Nyt jos koskaan kannattaa suunnata kohti Meilahden arboretumia, jossa ruusutarhan historialliset pensasruusut ovat availemassa nuppujaan. Meilahden arboretumissa on nimikyltein varustettu sadan pensasruusulajikkeen kokoelma. Arboretum ruusutarhoineen sijaitsee Meilahdessa Paciuksenkadun ja Meilahdentien välisessä laaksossa.

Nyt kukintaansa aloittelevat historialliset ruusut ovat kuuluisia voimakkaasta tuoksustaan ja hurmaavista kukistaan. Meilahden arboretumin historiallisten ruusujen kokoelmaan kuuluu muun muassa ranskan-, damaskon-, kartano- ja sammalruusuja. Hienoja ja suositeltavia historiallisia ruusuja ovat mm. damaskonruusu ’Blush Damask’, ranskanruusu ’President de Seze’ ja vaikkapa kotimainen löytöruusu ’Pikkala’.

Historiallisiksi tai vanhoiksi ruusuiksi kutsutaan ruusuja, jotka ovat syntyneet ennen vuotta 1867, joka oli käännekohta ruusujen jalostuksessa. Tuolloin ranskalainen ruusunjalostaja sai aikaan ’La France’ -lajikkeen, jota pidetään ensimmäisenä teehybridiruusuna. Teehybridit ovat vanhoihin ruusuihin verrattuna ilmastollisesti arkoja. Ne eivät myöskään tuoksu.

Kukinta-aika kesä–heinäkuun vaihde