”Omenapuiden suku on niin suuri ja kaunis, niin tasaisen kaunis, että on vaikea sanoa mitkä lajit olisivat suositeltavimpia” sanoi aikanaan puutarha-arkkitehti, Helsingin entinen kaupunginpuutarhuri Bengt Schalin.

Juuri nyt helsinkiläiset saavat nauttia erityisen kauniista kukkaloistosta, kun koristeomenapuiden ja hedelmiä tuottavien omenapuiden kukinta on parhaimmillaan. Näistä ihanuuksista voi nauttia lukemattomissa puistoissa ja viheralueilla ympäri kaupungin.

Koristeomenapuut ovat Helsingissä yleisiä puistopuita ja niitä kasvaa kaiken ikäisissä puistoissa kaikkialla kaupungissa. Hedelmiä tekeviä tarhaomenapuita kasvaa lähinnä kartanopuistojen ja huvilapuutarhojen hedelmätarhoissa sekä siirtolapuutarhoissa.

Yksi Helsingin koristeomenapuukohde on ylitse muiden: kokonainen katu kukkivia omenapuita. Tämä katu on Lauttasaaren Isokaari, jossa kasvaa 136 eriväristä isokokoista koristeomenapuuta kadunvarsipuina. Muita näkyviä koristeomenapuita ovat Rautatieasemalla edustalla kukkiva valkokukkainen, riippuvaoksainen rautatieomenapuu (Malus ’Hyvingiensis’) ja Suomen paksuin marjaomenapuu (Malus baccata), joka kukkii valkoisin kukin Kaisaniemen puistossa. Ritaritalon puistikossa puolestaan kasvavat Suomen paksuimmat rautatieomenapuut. Myös Töölön Kirjailijanpuistossa on upea punakukkaisten koristeomenapuiden kukinta.

Helsingin erikoisuuksia ovat muutamat vanhat, tunnistamattomat koristeomenapuut, jotka on nimetty ja otettu lisäykseen taimitarhoille. Niiden 1940- ja 1950-luvuilla istutetut emopuut koristavat ympäristöään edelleenkin. Monimutkaisen DNA-sormenjälkitunnistuksen avulla joillekin aiemmin tunnistamattomat koristeomenapuut on onnistuttu nimeämään: Kadetintien ’Kadetti’ onkin vanha ’Almey’ ja Kirjailijanpuiston ’Kirjailija’ on taas ’Cowichan’.

Malminkartanossa sijaitsee jokaisen helsinkiläisen oma hedelmätarha. Aidatun alueen sisäpuolella kasvaa omenapuiden lisäksi muitakin hedelmäpuita kuten luumuja, kirsikoita ja päärynöitä, yhteensä reilut 400 puuta. Tarha on siirtynyt Helsingin omistukseen yliopistolta. Omenapuista osa on hyvin vanhoja ja suurikokoisia. Paikka on juuri nyt kuin Veljeni Leijonamieli sadun Nangijala.

Kukinta-aika toukokuun lopulta kesäkuun alkuun