Pohjois-Amerikan jättipuu

Douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii) on pitkäikäinen, uljaisiin mittoihin venyvä havupuu. Kasvitutkimusmatkailija David Douglas toi sen Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1827. Kotiseudullaan douglaskuuset voivat kasvaa jopa satametrisiksi. Suomessa ne jäävät ”hivenen” pienemmiksi: Mustilan arboretumissa kasvavat douglaskuuset ovat 40-metrisiä.

Helsinkiin douglaskuusta istutettiin erityisesti 1900-luvun alkupuoliskolla. Puistossa iäkkään douglaskuusen tunnistaa leveästä, alhaalta asti tuuheasta latvuksesta, terävistä silmuista ja uurteisesta, korkkimaisesta kaarnasta. Paras tuntomerkki on kuitenkin somissa kävyissä, joiden käpysuomujen välistä pilkottaa terävät peitinsuomut. Vanha intiaanitarina kertoo, että intiaanipäällikön karjaisun pelästyttämät hiiret pakenivat douglaskuusen käpysuomujen väliin niin, että vain takajalat ja hännät ovat jääneet pilkottamaan käpysuomujen välistä.

Kookkaista douglaskuusista saadaan arvostettua puutavaraa. Jostain syystä douglaskuusi muuttuu männyksi kun siitä tehdään lautaa: douglaskuusen kaupallinen nimi oregoninmänty.

Komeita vanhoja douglaskuusia somine käpyineen kasvaa muun muassa Ursinin kallioillaKaivopuistossa, Tehtaanpuistossa, Tullisaaressa, Otto Iivari Meurmanin puistossa ja Topeliuksenpuistossa. Douglaskuusen nuorempaa sukupolvea on kasvamassa mm. Siltamäen aluepuistossa ja Herttoniemenrannan Sorsavuorenpuistossa.