Strömberginpuisto on Pitäjänmäen ja koko Helsinginkin puistojen helmi. Nimensä se on saanut sähköteollisuutemme uranuurtajajan, vuorineuvos Gottfrid Strömbergin mukaan. Puisto on luonnonarvoiltaan ja myös kulttuurihistoriallisesti arvokas. Se on aikoinaan kuulunut Talin kartanon alueisiin. Puiston keskeinen elementti on Mätäjoki, joka koskineen ja lampineen tarjoaa merkittäviä virkistysmahdollisuuksia. Puiston suunnittelussa olivat mukana eri hallintokunnat sekä kaupunginosayhdistykset, erityisesti Pitäjänmäki-seura.
Puisto jakautuu kahteen olosuhteiltaan ja luonteeltaan erilaiseen osaan. Puiston länsipuoli, jonka läpi Mätäjoen uoma virtaa, on puustoltaan ja aluskasvillisuudeltaan rehevää. Jyrkät luiskat rajaavat suojaisen laaksoalueen vilkkaasta Pitäjänmäentiestä ja Srömbergintiestä. Länsireunaltaan laaksoalue rajautuu ylempänä kulkevaan kevyen liikenteen reittiin.
Puiston itäosa muodostuu korkeimmillaan lähes 30 m merenpinnan yläpuolella olevasta, osin paljaasta kalliokukkulasta, jota hallitsee radiomasto sekä rinteillä kasvava sekapuumetsikkö. Kallion sisään on louhittu väestönsuoja, johon on ajoyhteys Pitäjänmäentieltä ja Strömbergintieltä. Itäosassa on leikkipuisto Strömberg.
Puistoa hallitsee Helsingin komein koski ja Mätäjoki ympäristöineen. Mätäjoen uoma on laajennettu kauniiksi lammeksi ja veden ääreen pääsee kävellen ja istuskelemaan rannan myötäisesti kulkevilla, korotetuilla lankkuritiläpoluilla. Komean kosken läheisyydessä on puuterassointi istuskelua ja putouksen kuohujen katselua varten sekä silta aivan kosken vieressä. Tämä paikka onkin erittäin suosittu kohta puistossa. Putouksen päälle pääsee kiviportaita pitkin ja sen voi myös ylittää loikkimalla isojen kivipaasien päällä. Talvella putous jäätyy osin ja muodostaa joka vuosi erilaisen luonnon taideteoksen kosken kuohujen ylle. Juhlavuoden 2000 hankkeena Helsingin energia valaisi Mätäjoen putouksen.
Mätäjoen rannoilla kasvaa rehevää, luonnonmukaista rantakasvillisuutta kuten rantakukkaa ja osmankäämiä. Puiston läntisellä ylärinteellä on huvimaja, joka tuli puistoon asukkaiden toivomuksesta. Avoimilla nurmikentillä voi lekotella aurinkoa palvoen tai pelata pelejä. Raidejokerin rakentaminen yhteydessä vuonna 2021 pieni, kapea Pitäjänmäentien alittava tunneli muutettiin suureksi alikuluksi, josta pääsee helposti Talin siirtolapuutarhaan ja Pajamäkeen..
Strömbergin kallion sisään on rakennettu Helsingin kriisiajan väestönsuojelutiloja.
Leikkipuisto Strömberg
Leikkipuisto Strömbergin keskeinen elementti on Talin kartanon Portinvartijan talo, joka on nykyisin leikkipuiston toimintatilana. Sitä ennen se oli kaupungin floristin ja taimistonhoitajan asuntona. Puistossa on myös varasto ulkoleluille ja piharakennus kerhotoimintaa varten. Leikkivälineitä on monipuolisesti pienemmille pilteille puiston rakennusten läheisyydessä ja koululaisille aidatun alueen ulkopuolella. Yksi suosituimmista välineistä on vaijeriliuku, josta saa hurjan vauhdin. Radiomaston luo on tehty kivistä kaksi komeaa pyöreänmuotoista vallitusta, joiden luona puiston väki on pitänyt laulutuokioita. Pienempi vallitus on lähellä suojeltua, sodanaikaista suojahuonetta. Suojakaiteet turvaavat lapsia putoamisilta.
Puistossa on runsas kasvilajisto. Kukkivat pensaat ja puut tuovat iloa puiston käyttäjille. Erilaisia pensasangervoja on kahdeksaa lajia, jasmikkeita, katajia, vuorimäntyjä kuusamia ja köynnöksiä kuten köynnöshortensioita, alppikärhöjä ja humalaa. Kotimaisten puulajien lisäksi puistossa kasvaa koristeomenapuita, virginiantuomia, rusokirsikoita, ruusuorapihlajia ja tammia.