Kruununhaka, stadiksi Krunikka tai Kruna, rajoittuu lännessä Unioninkatuun ja Etelässä Kauppatorin reunaa pitkin kulkevaan Pohjoisesplanadiin ja vesialueisiin. Tänne, Vironniemelle, paremmalle satamapaikalle. Helsinki siirrettiin Vanhastakaupungista 1640 Ruotsin kuningatar Kristiinan (1626–1689) käskystä.

Kruununhakaa vuonna 1865. Näkymä Nikolainkadulta (nyk. Snelmanninkatu) Nikolainkirkolle (Helsingin tuomiokirkko). Helsingin kaupunginmuseo
Purjelaivoja Halkolaiturissa. Taustalla Uspenskin katedraali. Harry Hintze, 1890. Helsingin kaupunginmuseo
Maneesikatu, taustalla Pohjoisranta. Constantin Grünberg, 1964. Helsingin kaupunginmuseo

Kaupunginosan nimi tulee nykyisen Rauhankadun seutuvilla sijainneesta kruunun eli valtion tykistön hevosten laidunmaasta. Se oli vielä 1700-luvun alussa hieman varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella, mutta nykyisin Kruununhakaan luetaan kuuluvaksi myös melkein koko Helsingin senaikainen kaupunkialue.

Keskeisintä Krunikkaa on Senaatintorin ympäristö arvokkaine rakennuksineen. Täällä ovat Suomen valtion ja Helsingin kaupungin kuuluisimmat rakennukset. Pohjoissatama on purjelaivojen ja pienveneiden satama. Uudistetussa Halkolaiturissa saa ihailla kauniita puisia purjelaivoja. Krunikan arvoasunnoissa asuu noin 6800 helsinkiläistä.