Kasarmin kupeesta keskustan kuhinaan
Narinkkatorin kulmalla, Paasikiven patsaan tuntumassa kasvaa nuori, metalliaidoin ympäröity salava. Puu ei olekaan mikä tahansa paju. Sen merkittävyydestä kertoo aitaan kiinnitetty metallinen puun historiasta kertova kyltti. Mistä siis on kyse?
Venäläisen sotaväen käyttöön tarkoitettu Turun kasarmi valmistui 1833 silloisen Turun maantien kulmalle. Venäläisten varuskuntakaupunkien tapaan kasarmin sivustoille istutettiin puurivit. Ajan mittaan kujanne harveni, ja 1900-luvun alussa puita oli vain yksi. Kasarmi tuhoutui Helsingin valtauksessa 1918, mutta puuvanhus rauhoitettiin luonnonmuistomerkkinä 1924. Kasarmin raunioiden tilalle nousi 1935 funktionalistinen Lasipalatsi. Sen vierellä, keskellä keskustan kuhinaa, ikivanha paju seisoi sitkeästi, jo sisältä lahona ja latvasta harventuneena, kunnes talvimyrsky kaatoi sen 29.12.2003.
Pajulajeja ja -lajikkeita on vaikea tunnistaa. Lasipalatsin pajua on kutsuttu vaihdellen piilipuuksi, salavaksi ja isoriippasalavaksi. Sittemmin pajuvainaja on määritetty kujasalavaksi ja sille on annettu lajikenimeksi ’Lasipalatsi’ sekä suomalaiseksi nimeksi isoriippasalava. Alkujaan kaiketi Venäjältä tuotu salava eroaa Helsinkiin myöhemmin istutetuista, samantyyppisistä salavista, ja se saattaakin olla ainutlaatuinen. Siitä otettiin jo sen eläessä pistokkaita, ja sen kaaduttua monet veivät oksia juurrutettaviksi. Pistokkaista kasvatettu taimi istutettiin entiselle paikalleen juhlamenoin 14.4.2011.