Suoraan sisältöön

1 Kivien valtakuntaa

Kaatopaikan kunnostamisen ja maantäyttöalueen maisemoinnin avulla on luotu uusi virkistysalue kaikkien käyttöön. Alueen erityispiirre on luontaisesti kehittyvä luonto, jonka puitteet ihminen on luonut rakenteilla ja istutuksilla.

Luonnonkivien monimuotoisuutta voit ihailla eri puolilla Vuosaarenhuippua. Kivien syntyprosessi on muokannut niiden väriä ja rakennetta tietynlaiseksi. Vuosaarenhuipulla maarakentamisesta pelastettuja kiviä on käytetty uudelleen. Suuret irtokivet on aseteltu ympäristöön luontevasti. Kiville muodostuu ajan mittaan peittävä jäkälikkö, jos pintaa ei tallata. Jäkälälajisto on erilainen happamilla ja emäksisillä kivillä.

Edessäsi kohoaa luonnonkivistä ladottu keinotekoinen sola, jonka seinämän korkeus on yli kolme metriä. (Huom! Vain ihailua varten, seinämä ei kestä kiipeilyä) Eteläinen, varjoon jäävä seinämä on viileä, kun taas paahdepuoli lämpenee kovasti. Lämpötilaero saattaa kesäkuukausina olla jopa 30 astetta. Hellepäivinä viilentävän varjon huomaa iholla. Kasvillisuus eroaa suuresti: varjossa viihtyvät saniaiset ja korkeat kasvit, paahdepuolella kasvillisuus on niukempaa ja matalaa.

1