Moni on haukkonut ihastellen henkeään, kun kevään vehreydessä kukkii siellä täällä upeita vaaleanpunakukkaisia puita. Kukkija on rusokirsikka, Prunus sargentii.

Rakennusvirasto toteutti vuosina 2007–2009 yhteistyöhankkeen Helsingin japanilaisten ja japanilaistaustaisten yritysten kanssa. Sen avulla saatiin aikaiseksi Roihuvuoren kirsikkapuisto, jossa vietetään hanamia, kirsikankukkien katselujuhlaa joka vuosi suunnilleen äitienpäivän tienoilla. Täällä asuvien japanilaisten toive on levittää rakkautta kirsikkapuuhun, sakuraan, myös helsinkiläisten keskuuteen.

Rusokirsikka on osoittautunut varsin kestäväksi Helsingissä ja sitä on varsinkin viime vuosina istutettu paljon eri puolille kaupunkia. Niitä voi nähdä esimerkiksi Töölönlahdella Mäntymäen rinteessä, Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa ja Roihuvuoren kirsikkapuistossa, Alppipuistossa Linnanmäen takana sekä mm. Hauhonpuistossa, Kimmonpuistossa, Temppeliaukion kirkon puistossa, Tähtitorninvuorella, Ullanpuistikossa, Arabianrannan puistoissa ja Vallilan puistossa. Rusokirsikoita kasvaa myös asukkaiden pihoilla ja puutarhoissa. Myös Alppipuiston kirsikat ovat Helsingissä asuvien japanilaisten lahjoittamia. 50 rusokirsikkaa istutettiin puiston rinteille vuonna 1998.

Rusokirsikka kasvaa luontaisena Japanissa Honshulla ja Hokkaidolla sekä mantereella Venäjän alueella. Sen pohjoisimmat esiintymisalueet ovat Sahalinin saarilla Japanista pohjoiseen. Rusokirsikka kasvaa usein runsasravinteisilla jokien varsilla ja järvien rannoilla. Rusokirsikan kukinta alkaa Tyynen valtameren saarilta, ja viimeisenä kukat puhkeavat Suomessa.

Mikään ei estä helsinkiläisiäkään harrastamasta kirsikankukkapiknikkejä. Kukkivan puun alla voi lausua rakkaalleen japanilaisen runon:

”Tahtoisin tehdä kanssasi saman, minkä kevät tekee kirsikkapuulle.”

Kukinta-aika toukokuun alkupuolisko