Haistele ja ihaile!

Eksoottisen näköinen katsura (Cercidiphyllun japonicum) on monien suosikkipuu. Jotkut enemmänkin puita nähneet sanovat että katsura on viehättävyydessään ylivertainen. Kiinasta ja Japanista kotoisin oleva puu kasvaa meillä usein suureksi monirunkoiseksi pensaaksi ja on harvoin yksirunkoinen. Katsura on kaksikotinen, eli siitä on olemassa tyttö- ja poikayksilöitä. Siemenkodat ovat kuin pieniä neulasia.

Katsuran lehdistö näyttää pitsimäiseltä ja lehdet ovat sydämenmuotoiset. Jo varhain syyskuussa lehdet alkavat värittyä kellertävän, punertavan tai aprikoosin sävyihin. Syysvärityksen myötä nousee esiin yksi katsuran viehättävyyksistä: lakastuvissa ja pudonneissa lehdissä on voimakas, pikantti tuoksu. Jotkut haistavat puun läheisyydessä kanelia, jotkut joulupiparkakkua, jotkut paahdettua sokeria. Mitä sinun nenäsi aistii?

Katsura on Helsingissä vielä harvinainen. Eri-ikäisiä puita kasvaa mm. SibeliuksenpuistossaKaivopuistossaVanhassa kirkkopuistossaAarrepuistossaMeilahden arboretumissa ja Koulupuistikossa. Malmin hautausmaalla kokonaiset hautakorttelit on istutettu täyteen katsuroita. Kannattaa käydä!