Helsingin nimikkokukka pihasyreeni (Syringa vulgaris) sulostuttaa juuri nyt Helsinkiä ylenpalttisen runsaalla kukinnallaan. Siniset ja valkoiset pihasyreenit tuoksuvat puistoissa ja puutarhoissa eri puolilla kaupunkia. Pihasyreeni valittiin Helsingin nimikkokukaksi vuonna 1993. Pihasyreenejä onkin kasvanut Helsingissä pitkään: kasvin tiedetään tulleen Helsinkiin Suomenlinnan kautta vuoden 1750 paikkeilla. Erityisen hienot vanhat pihasyreenit kasvavatkin juuri Suomenlinnassa, jossa pihasyreenin tuoksuun sekoittuu lisämausteena valleilla kasvavan keltakukkaisen ukonpalon (Bunias orientalis) eksoottisen pikantti tuoksu.

Kahden perustyypin, sinisen ja valkoisen, lisäksi pihasyreenistä on olemassa jalosyreeneiksi kutsuttuja lajikkeita, joiden kukat voivat olla väriltään vaalean tai liilan punaisia, siniliiloja, kellanvalkeita tai jopa kaksivärisiä ja lisäksi eri tavoin kerrannaisia. Näitä jalosyreenejä on nimetty maailmalla pari tuhatta. Jalosyreenejä myytiin 1900-luvun alussa paljon myös Suomessa, mutta nykyään lajikkeita on meillä myynnissä ehkä vain kymmenkunta.

Kauniit mutta tunnistamattomat vanhat jalosyreenit ovat yksi Helsingin kasvilajiston erikoisuuksista. Rakennusviraston teettämässä kartoituksessa etsittiin kesällä 2005 Helsingin vanhojen syreenien joukosta kauneimmat ja historiallisesti kiinnostavimmat. Nämä tutkimuksessa löytyneet syreenit ovat jopa satavuotisen elämänsä aikana sopeutuneet hyvin suomalaiseen ilmastoon. Näitä arvokkaita vanhoja jalosyreenilajikkeita on otettu lisäykseen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa ja talletettu geenivarakokoelmaan. Niitä on tulossa yleisesti myyntiin lähivuosina.

Kiinnostavia ja ihastuttavia vanhoja jalosyreenejä kasvaa mm. Annalan, Herttoniemen ja Tuomarinkylän kartanopuutarhoissa, Kaupunginpuutarhalta, Suomenlinnassa ja Hesperian puistossa. Nyt kannattaa käydä kävelyllä vaikkapa Vallilan, Toukolan ja Käpylän puutaloalueilla, tai missä tahansa Helsingissä. Nosta katseesi ja nuuhki kukkia. Löydätkö kerrannaiskukkaisia syreenejä?

Kukinta-aika toukokuun lopulta kesäkuun puoleen väliin