Modern parks in Ruoholahti

Kaapelipuisto Cable Park

This park covers the former parking lot of the Cable Factory (Kaapelitehdas). In 1998 the contaminated soil was cleaned and all traces of heavy metals removed.

Cable Park has developed into an urban square due to local changes in land use, which have influenced how the park is used and access through the park.

The park is divided into two clearly distinguished sections. The eastern end is a large square covered with granite paving stones in different colours. The design creates a lively surface with repeating wave-like patterns that connect the park to both the sea and the area’s industrial history – electric waves passed through the giant sea cables that were once manufactured in the Cable Factory. These days the massive complex is a lively cultural centre.

Lines of linden trees were planted in a triangular formation, creating a canopy of leaves for pedestrians amidst the tall surrounding buildings. Visibility is restricted horizontally only by the tree trunks and the coniferous arrangements behind the benches. Vertically, visibility is restricted by the trees, which are grown close together by extensive trimming, creating a tight canopy of branches and leaves. The trimmed trees also prevent the surrounding residential buildings becoming too shaded. On the eastern edge of the park is a row of small flowering trees, highlighting the North-South border of the park.

Beside the Cable Factory is a sports ground that is separated from the surrounding area by trees, shrubs and vines. The court has lines and is large enough for a variety of sports.

The relatively sparse park furniture includes benches, bollards and trash bins. The bollards prevent cars from parking in the area.

Kaapelipuisto Cable Park

em>Area 5972 square metres

Design Puutarhakonsultit Oy, 1996

Kaapelipuisto Cable Park

em>Area 5972 square metres

Design Puutarhakonsultit Oy, 1996